Eten

Eten is belangrijk in Italië. Heel belangrijk. Elk willekeurig gesprek mondt binnen een paar minuten uit op een gesprek over eten. Dat is ook zo bij ons in de buurt. De mensen in Molini en omgeving zullen je vertellen dat de Italiaanse keuken vermaard is, maar de Ligurische keuken vooral!

Wij adviseren iedereen dat uit te proberen. Molini, en de dorpen rondom, zijn gezegend met een paar uitstekende restaurants. Eten is hier eerder een eet-ervaring, dan een menu kiezen van de kaart. Vooral op zondag begint hier wekelijks - om 13.00 uur- een uitgebreid diner zoals wij dat in Nederland doorgaans alleen met Kerstmis kennen. En het leuke is dat je alleen maar hoeft te gaan zitten, te vertellen of je rode of witte wijn wilt drinken, en daarna gebeurt alles vanzelf. Een eindeloos aantal gerechtjes en gerechten wordt geserveerd van grote schalen, voor alle gasten hetzelfde en op hetzelfde moment. Soms tellen we dertig gangen: ontbijten vooraf ontraden we ten zeerste.

Een zondagse maaltijd ( dé dag om ‘s middags uit eten te gaan, en de regionale keuken te proeven) begint met een meer dan uitgebreide serie antipasti; kleine - koude en warme- voorgerechtjes om de honger wat te stillen. Dan volgen er vaak meerdere primi; pastagerechten met een saus van bijvoorbeeld gehakt, paddenstoelen of botersalie-saus. Daarna volgt de secondo: in het dal van de Argentina is dat meestal konijn (met heerlijke kleine olijfjes uit de streek), wildzwijn, hert, lam, slakken (een bord vol!) of rosbief. De maaltijd wordt vervolgd met de dolci, de nagerechten als Italiaans ijs, tiramisú van het huis of gebak met eigen oogst. Traditioneel wordt de lunch afgesloten met een espresso, met een glaasje grappa voor de heren en limoncello voor de dames. Bij het eten wordt wijn en water geschonken.

Natuurlijk kun je ook vis eten: daarvoor moet je naar de kust: een griglia mista di pesce smaakt verrukkelijk, of een spaghetti alla vongole vivace (met kleine schelpjes). In Frankrijk kun je aan de kust een fijne moules frites bestellen of een rijke gevulde vissoep.

Natuurlijk zijn er zowel aan de kust als in het binnenland talloze pizzeria’s waar je ‘s avonds voor een bescheiden bedrag een echte Italiaanse houtovenpizza eet.

Meer weten?

In Casa Stella vind je in onze persoonlijke VVV op de keukentafel een lijst waarop de beste restaurantjes in het dorp en (verre) omgeving vermeld staan.