Middeleeuwse dorpen

Het binnenland van de Bloemenrivièra telt een schat aan middeleeuwse dorpen en gehuchtjes, die meestal in de vorm van borghi zijn gebouwd: een grote kluit van op en over elkaar gebouwde stenen huizen met schimmige stegen die overspannen worden door bogen om de gebouwen aan weerszijde te stutten. Een paar pleintjes en een kloeke kerk doorbreken dit patroon. Een prachtig voorbeeld van zo’n borgo vormt het naburige Triora, dat een levendige heksentraditie kent.

In de vallei van de Argentina verdienen verder het uitgestrekte Taggia, het hooggelegen Montalto en het op een klif liggende Realdo een vermelding; stuk voor stuk juweeltjes van lokale architectuur, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een dal verder ligt het romantische plaatsje Dolceacqua met de resten van een burcht en in een stil zijdalletje Apricale waarvan de huizen hoog opgetast aan elkaar gekleefd lijken.

Ook het nabije achterland van de Franse Rivièra heeft fantastische dorpen. Neem bijvoorbeeld Saorge, dat wel ‘het Tibet van Frankrijk’ wordt genoemd. Of Tende, met haar verrassend moderne museum gewijd aan de rotstekeningen in de omgeving. En Sospel, met een goed geconserveerde oude stad. Verder zijn de zogeheten villages perchés -zoals het
toeristische Èze- zeker een bezoek meer dan waard.